tisdag, april 21, 2009

Mark Harris - "Scenes from a Revolution"

1967 Oscarnominerades fem filmer i kategorin bästa film: Bonnie & Clyde, The Graduate, In the Heat of the Night (vinnaren), Guess Who's Coming to Dinner samt - Dr. Dolittle. I Scenes from a Revolution får man följa de fem filmernas väg från idé till nominering och veta hur det gamla gardet i Hollywood reagerade på de utmaningar som 1960-talet introducerade via den nya franska filmvågen, den svarta frihetsrörelsen och utarmingen av den s.k. produktionskoden som fortfarande begränsade amerikanska filmmakare.

När mörkret kryper på letar jag upp The Graduate (Mandomsprovet) bland mina filmer, eftersom jag inte sett hela förut. Dustin Hoffmans genombrottsroll, men jag gillar honom inte här heller. Fast Anne Bancroft är snygg i klänningar och kjolar i djungelmönster. Några detaljer ur boken: Benton och Newman lyssnade på Flatt & Scruggs om och om igen medan de skrev manuset till Bonnie & Clyde; Rex Harisson var ett otrevligt fyllo under hela inspelningen av Dr. Dolittle och avsnitten om Sidney Poitiers karriär är bland bokens bästa. Scenes from a Revolution är också en fin introduktion till en annan, ännu bättre bok om (1970-talets) Hollywood: Peter Biskins Easy Riders, Raging Bulls.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bättre? Easy Riders, Raging Bulls är kul läsning, som en bra underhållningsroman, men jag tror inte att den är bättre som i mer överensstämmande med sanningen. Lucas, Spielberg et al har kommenterat Easy Riders och pekat på överdrifter och faktafel. Men visst är den underhållande läsning och ger väl någon sorts bild av Hollywood på 70-talet. Julia Phillips You'll Never Eat Lunch in This Town Again är också en bra skildring av samma epok.

Mrs. B sa...

Nåja, 'underhållningsroman' är väl att ta i. Några faktafel innebär ju inte att det boken skildrar inte hände. Och att Spelberg m.fl. gått i taket är väl inte så konstigt, eftersom de framställs som ett gäng (visserligen begåvade) töntar, alternativt megalomaner.
Biskins bok är bredare och fokuserar på tiden efter Scenes from a Revolution, då man verkligen kan tala om att Hollywood förändrades, därför föredrar jag den.
Tack för tipset om Philips bok!