torsdag, maj 20, 2010

Hannele Mikaela Taivassalo - " Fem knivar hade Andrej Krapl"

Nej, Taivassalo uppfyller inte mina säkert alldeles för högt ställda förväntningar. Istället läser jag en kvinnlig utvecklingsroman med tunn intrig. Finlandssvenskan och vissa ögonblick av litterär magi räcker inte. Under hela läsningen tänker jag dessutom på Lynne McFalls The One True Story of the World (en liknande berättelse) och undrar om - och i så fall på vilket sätt - den romanen nog var bättre ändå. Har för mig att den var det, men jag kan minnas fel. Likartad intrig och huvudperson har ialla fall de två berättelserna. Mycket mer har jag faktiskt inte att säga om Fem knivar hade Andrej Krapl, trots dess blinkade barskyltar, uppstoppade djur, Gud, fyllor och flykt. Älskar vissa scener, vissa beskrivningar, men inte reservationslöst. Kanske hade jag fått ut mer om jag läst romanen när jag själv var ca 19 år gammal.

3 kommentarer:

Hermia sa...

Den har ju jag också läst. Minns den var svår att beskriva och att jag nog inte var helt säker på vad jag eg tyckte om den. Hade inga förväntningar på boken och gillade den, på ngt sätt i alla fall.

Kurt sa...

Jag tror också att den skulle fungera mycket bra att filma. Förövrigt så ger Söderströms förlag ut böcker skrivna av många andra unga Finlandssvenskar, tyvärr får dessa böcker sällan någon uppmärksamhet i Sverige.

Mrs. B sa...

Jag hade verkligen jättehöga förväntningar och därmed var jag nog på förhand dömd att bli besviken. Kanske måste jag läsa om romanen vid ett senare tillfälle. När jag läste undrade jag just över Söderströms övriga utgivning, men sedan blev jag lat/glömde bort frågan. Tack för påminnelsen!