onsdag, juli 08, 2015

Läsrum i Bryant Park

den här kvällen visades filmen Poseidon Adventure i parken 
Bryant Park ligger bakom New York Public Library och under sommaren öppnar biblioteket ett läsrum i parken. För några dagar sedan gick jag dit för att variera var jag sitter och skriver. Hemma sitter jag antingen i sängen, vid skrivbordet eller ute på altanen och det går oftast bra, men på senare tid har jag känt mig rastlös och isolerad. Det är sommar i New York och jag sitter hemma och ugglar. Då kanske läsrummet i Bryant Park är lösningen; parken ligger bara några kvarter från lägenheten och där (i parken) kan jag både skriva och sedan ta en paus och titta på folk. Fast mest skriva, tänker jag.
 
Under semestern har jag nämligen som mål att skriva två timmar varje dag. Min avhandling ska bli en en bok och de två artiklar jag hoppas får färdiga i år är det hög tid att jag påbörjar. Välkommen till en akademikers vardag - utan artiklar ingen forskningstid. Till hösten undervisar jag dessutom en doktorandkurs i akademiskt skrivande och det är så jobbigt att behöva säga: do as I say, not as I do. Skrivtid är inte något man hittar, utan något man avsätter plats för i sin kalender säger varenda skrivguide jag hittills har plöjt igenom, så då är det väl bara att göra det då:
 

Det tar visst två månader innan något man gör regelbundet blir en vana, oavsett om det man gör är att jogga på morgonen, äta chips vid tv:n eller skriva varje dag. Jag undrar förstås vad andra som skriver (för att de måste, vill eller inte kan låta bli) gör. Skriver lite varje dag eller mycket, men bara när andan faller på?

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Mysigt!

Mrs. B sa...

Ja, visst är det, fast idag regnar det och jag undrar hur det går med läsrummet då?

mind the book sa...

Åh, Bryant Park som kontor. Inkl. utomhusbio!
Förstår precis dina våndor, där kreativitet, innovationsförmåga och plikt behöver korsas.

Mrs. B sa...

Long time no see (well, read), mind the book! Oj vad jag saknar din blogg. Ja, lärare har ju lång semester men vi är å andra sidan aldrig riktigt lediga, eller hur?

Hanneles bokparadis sa...

när andan faller på... då skulle det inte bli mycket gjort.

Mrs. B sa...

Nej, kanskeinte. Men jag har å andra sidan alltid identifierat mig som en "binge writer." Först händer ingenting, sedan inget heller och så plötsligt släpper det och då skriver jag konstnt i flera dagar/veckor. Skriva varje dag-profeterna lovar att man blir så mykcet mer produktiv och det är enda orsaken till att jag nu testar den metoden.