torsdag, april 29, 2010
inhandlat under april, I
fredag, april 23, 2010
Alka-Seltzer och Mary Stewart
måndag, april 19, 2010
de andras liv och bokhyllor
söndag, april 18, 2010
Sonett, St Vincent Millay
If I should learn, in some quite casual way,
That you were gone, not to return again—
Read from the back-page of a paper, say,
Held by a neighbor in a subway train,
How at the corner of this avenue
And such a street (so are the papers filled)
A hurrying man—who happened to be you—
At noon to-day had happened to be killed,
I should not cry aloud—I could not cry
Aloud, or wring my hands in such a place—
I should but watch the station lights rush by
With a more careful interest on my face,
Or raise my eyes and read with greater care
Where to store furs and how to treat the hair.
lördag, april 17, 2010
söndag, april 11, 2010
bra och mindre bra översättningar
lördag, april 10, 2010
De som kan, reser. Andra läser (Antarktis).
vadå tomt?
När jag slår igen pärmarna känner jag plötsligt trånsjuka efter fler sydpolsberättelser. I bokhyllan står Beryl Bainbridges The Birthday Boys, en fiktiv skildring av Scotts misslyckade expedition, bredvid Francisco Coloanes novellsamling Tierra del Fuego. H. P. Lovecrafts skräckroman At the Mountains of Madness är väl annars klassikern bland fiktiva sydpolsskildringar. Området har också inspirerat till science fiction: Ursula le Guins novell "Sur: A Summary Report of the Yelcho Expedition to the Antarctic, 1909-1910" och Kevin Brockmeisters The Brief History of the Dead verkar mest spännande. Filmatiseringen av den tecknade serien Whiteout kommer jag också att leta upp. Den sparsmakade och krispa miljön tycks f.ö. inspirera till kassa spänningsromaner. Robert Masellos Blood & Ice verkar okej men inte Louis Charbonneaus The Ice eller William Dietrichs The Ice Reich. Bruce Chatwins klassiker In Patagonia - som Diski tar med sig på sin resa - och Sarah Wheelers Terra Incognita: Travels in Antarctica lockar desto mer. Det gör också Ernest Shackletons expeditionsskildring South: The 'Endurance' Expedition samt Aspley Cherry-Garrards The Worst Journey in the World: A Tale of Loss and Courage in Antarctica. Brr, tur att våren är här. För den som bara inte kan få nog av Antarktis se dessutom här.
onsdag, april 07, 2010
Philippe Claudel - "Grey Souls"
Ändå vet jag inte vad jag ska tycka om Grey Souls (Grå själar). Kanske är Claudel en aning för (melo)dramatisk, helt enkelt. Kanske hade jag inte haft något emot det om jag inte nyss läst Yates, som är motsatsen. Claudels sätt att handskas med mordgåtan påminner också om Schenkels Mordbyn. Fast han inte lika sofistikerad i sin samhällskritik. Men, men, visst är det läsvärt och jag kommer säkert också att läsa Brodecks rapport. Så småningom.
tisdag, april 06, 2010
2 x Richard Yates
Slutet erbjuder viss ljusning, men jag förblir osäker på hur jag ska förstå romanen: Är den relation som gryr mellan Emily och Sarahs son Peter ett löfte om den pånyttfödelse som romantiteln (påsken) anspelar på? Hur ska jag förstå Peters ovilja att konfrontera det som slutligen händer Sarah? Och vad menar egentligen Yates när han i romanens inledning förklarar systrarnas olyckliga liv genom att anspela på föräldrarnas skilsmässa? Vilket inflytande har den frånvarande fadern och den alltför närvarande modern över systrarnas framtida val? I hur hög grad rörde det sig om verkliga val? Ska kanske titeln tolkas ironiskt? Svarsförslag efterlyses.
Hursomhelst, jag uppskattar att Yates berättar systrarna historia ur Emilys perspektiv och jag sympatiserar med den senares oförmåga att slutföra sina halvambitiösa skrivprojekt. The Easter Parade är en lågmäld och ganska smärtsam roman som aldrig blir sentimental. Som läsare klarade jag därför av att hålla en viss och (för mig) nödvändig distans till berättelsen. Mycket fint, hursomhelst. Indirekt påminner romanen också lite om Mary McCarthys The Group.
Disturbing the Peace är däremot inte lågmäld. Tvärtom. Huvudpersonen, (m)ad mannen John Wilder dricker sig berusad, ringer sin fru och berättar att han inte tänker återvända hem. Sedan får han ett nervöst sammanbrott och läggs tillfälligt in på en psykiatrisk avdelning. När jag kommit så långt i romanen stannade jag upp för att ta reda på när Yates roman publicerats. Johns vilda protesterande påminner ju om... Jodå, Yates roman kom ut drygt tio år efter Ken Keseys Gökboet (1962). Fast Johns vistelse på Bellevue blir ganska kortvarig. Han slutar aldrig att dricka, men gör ändå ett hyfsat försök att lappa ihop äktenskapet och tar sig t.o.m. till ett antal AA-möten. Så träffar han en attraktiv ung kvinna via jobbet, säger upp sig och flyttar till Los Angeles. Hoppsan.
Jag tycker inte alls att det här är dåligt. Det må vara en av Yates mindre lyckade romaner, men det säger i så fall något om kvaliteten på hans övriga produktion. Vissa kritiker har klagat på det metaliterära inslaget halvvägs in i romanen och, jo, visst är det irriterande att få romanslutet presenterat för sig så tidigt i berättelsen, men som satir tycker jag det är ganska lyckat. Kanske stör jag mig lite på att Yates här lagt sin litterära energi på de stora gesterna istället för de små men avslöjande detaljerna. Livet sett genom en alkoholists perspektiv är dock väl skildrat (antar jag, alltså) och påminner om Patrick Hamiltons mästerliga Hangover Square (1962). Hamiltons ironi och humor återfinns också hos Yates. De delar också förmågan att skildra det mest grågripande genom ett förrädiskt enkelt språk som inte gör något som helst väsen av sig. Jag tror det är precis därför jag tycker så mycket om både The Easter Parade och Disturbing the Peace, de är lättlästa utan att vara banala. Insiktsfullhet utan ansträngning - mer Yates, tack.